vlas

spinnen

weven

afstudeerproject

demonstratie vlas spinnen

contact

home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afstudeerproject:

In maart 2012 werd ik benaderd door een student aan het Amsterdam Fashion Institute met de vraag of ik mee wilde werken aan zijn afstudeerproject.

Het idee van de student, Frank van der Sman, was om een linnen overhemd te maken, van Nederlands vlas, in Nederland gesponnen, geweven en gemaakt. Daarvan zouden de uren en materialen omgezet worden in een kostenplaatje. Dit product zou dan uiteindelijk vergeleken worden met een soortgelijk kledingstuk uit een lage-lonen-land.

Voor dit project moest vlas gesponnen worden om uiteindelijk een doek van ongeveer 90 x 300 cm te kunnen weven. Deze grootte was minimaal nodig voor de kleermaker om een heren-overhemd van te kunnen maken.

Toen bekend was dat het overhemd geweven zou gaan worden in linnenbinding, heeft de weefster bepaald hoeveel meter linnen er nodig was voor het project.

We hebben berekend dat ik ca 170 meter per uur kan spinnen. Er was 10.270 meter nodig, dat gelijk staat met ca 1400 gram vlas. Uiteindelijk heb ik 28 strengen vlas afgeleverd. In totaal heb ik ongeveer 75 uur werk gehad om de strengen maken.

Een bekende weefster, Melissa van Noordwijk-Goebel uit Dalen heeft het weefwerk op zich genomen. Zij heeft eerst een paar proeven geweven. Hiermee heeft zij bepaald hoeveel draden per centimeter de schering zou moeten worden, en hoeveel draden per centimeter voor de inslag nodig zouden zijn. Het weven was zeker niet makkelijk, het was namelijk enkeldraads linnen. Dat betekend dat door de beweging van het riet er redelijk veel draadbreuk optreed. Vroeger werd het linnen vóór het weven behandeld met een eerste bleking, waardoor het iets soepeler weefde. Maar in dit geval was dat niet mogelijk omdat het linnen dan op het getouw weer behandeld zou moeten worden met een zetmeelpapje. Melissa heeft in totaal ongeveer 150 uur gewerkt aan het voorbereiden, berekenen en weven.

Toen de geweven lap naar de kleermaker gebracht kon worden, heeft Frank nog knopen laten maken van hoorn. De kleermaker heeft een fantastisch overhemd gemaakt.

Uiteindelijk was natuurlijk wel duidelijk dat de kosten van dit kledingstuk vele malen hoger ligt dan van een kledingstuk uit lage-lonen-landen. De kwaliteit is natuurlijk wel prachtig, en het is een uniek stuk!

Van het hele traject is een film gemaakt door de student. Op dit moment is de video-film te zien via Vimeo :

https://vimeo.com/57762919

 

 

 

 

 

home